A fost pelicula “Proiectul Blair Witch” ultimul horror adevărat?

În 1999, Proiectul Blair Witch a şocat şi a confuzat cinefilii – mulţi dintre ei au crezut că imaginile au fost reale. Nicholas Barber dezvăluie ce a făcut filmul atât de înfricoşător.

blair witch (2)

Nicholas Barber: Ultimul film din seria Paranormal Activity, Paranormal Activity: Ghost Dimension, este al şaselea din serie, ceea ce înseamnă că au fost şase filme întregi în care personajele, “întâmplător”, folosesc doar camere video pentru a înregistra înfricoşătoarele poveşti în casele respective.

Cu alte cuvinte, Paranormal Activity şi continuările sale sunt “found-footage” filme de groază: ceea ce vedem este prezentat ca şi cum nu ar fi fost un scenariu, filmat şi editat de către profesionişti, ci filmat din punctul de vedere al oamenilor de pe ecran. Chiar dacă excludem Paranormal Activity, filmele de groază “found-footage” apar cu istovitoare regularitate, de la pelicula spaniolă de succes, “[REC]“, si remake-ul său american, “Quarantine”, la “Diary of the Dead” sau “The Bay“.

Lansat în octombrie 1999, Blair Witch nu a fost primul film de genul acesta. Această onoare îi revine peliculei “Cannibal Holocaust” din 1980.

“Sună amuzant acum” spune Jamie Graham, editor la revista Total Film, “dar au fost foarte multe confuzii în momentul lansării filmului cu privinţă la autenticitatea acestuia. Mulţi credeau că imaginile au fost reale, chiar şi cei care ştiau că este doar un mockumentary. Toată lumea din UK vorbea despre el, era un film pe care trebuia să îl vezi.”

Care vrăjitoare?

În cazul în care nu l-aţi văzut înca, filmul se invârte în jurul a trei elevi din SUA care fac un documentar despre o legendă din Maryland. Aceştia decid să petreacă week-endul în pădurea bântuită, cu scopul de a obţine fotografii şi filmări care să dovedească prezenţa vrăjitoarei.

Ce a şocat telespectatorii la Festivalul Sundance, în cazul fimului care a avut premieră în ianuarie 1999, a fost faptul că totul părea atât de real. Dacă filmul “The Last House on the Left” a avut ca slogan “Pentru a evita leşinul, amintiţi-vă ca nu este decât un film”, regizorii de la “Blair Witch” au avut în minte exact opusul acestui slogan, aceştia au dorit ca telespectatorii să creadă că nu a fost un film, ci un documentar.

Nu numai că actorii improvizau în timpul dialogurilor şi foloseau propriile nume (Heather Donahue, Michael Williams şi Joshua Leonard), dar ei s-au filmat în timpul drumeţiilor prin pădure. Myrick şi Sanchez, directorii filmului, erau cei care lăsau bilete celor trei cu ce să facă în timpul fimlărilor. Totul pentru ca filmul să nu-şi piardă din autenticitate.

blair witch (1)

“Blair With” este un amestec ciudat de actorie şi realitate. Mark Kermode, critic de fim şi expert de renume în pelicule de groază, spunea: “În momentul în care personajele descopereau lucuri înfricoşătoare care atârnau de un copac, tot atunci şi actorii descopereau acele lucruri. În momentul în care se trezeau brusc noaptea, în cort, de unele zgomote, acele zgomote erau făcute de regizorii filmului fără ca cei trei să ştie despre ce este vorba. Îmi aduc aminte în 1999 cum lumea mă intreba dacă a fost real ce s-a întamplat atunci în pădure.”

Autenticitatea filmului s-a datorat şi faptului că Myrick şi Sanchez, împreună cu echipa acestora, au dezvoltat un site web legat de subiectul vrăjitoarei cu dezvăluiri ce datau din anul 1700. Site-ul arăta interviuri, ştiri, jurnale din acele vremuri care adevereau existenţa fenomenelor paranormale în acele zone. Milioane de oameni au vizitat website-ul înainte de a vedea filmul, lucru ce a contribuit la spaima pe care aceştia au avut-o în momentul vizionării peliculei.

“Îmi amintesc cum oamenii erau complet şi total speriaţi” – Mark Kermode

“Producătorii au lucrat foarte inteligent la modul în care au delimitat linia dintre realitate şi ficţiune”, spune Kermode. “Au luat un film care a costat aproape nimic şi au creat o campanie de marketing în jurul acestuia.”

Atât de mare succes a avut această campanie de marketing că “Blair Witch” a depăşit toate estimările. Bugetul producţiei a fost undeva la 30.000$, post-producţia cu tot ce implică aceasta ducând filmul la 500.000$. Cu acest buget minim s-a reuşit un profit de peste 250 milioane $. Era previzibil ce avea să urmeze, o serie de filme care nu faceau decât să imite pelicula.

Cu toate că este greu să ne aducem aminte o eră în care Wikipedia, Facebook şi Twitter nu existau, internetul anului 1999 era un loc interesant în care informaţiile erau uşor de găsit, dar greu de verificat.

blair witch (4)

În ceea ce priveşte filmele horror din acea perioadă, “Blair Witch” a apărut exact când era nevoie. Tot în 1999 au apărut şi alte filme de groază cu bugete uriaşe şi actori consacraţi cum ar fi “The Sixth Sense” cu Bruce Willis, “The Haunting” cu Liam Neeson şi Catherine Zeta-Jones sau “The Mummy” cu Brendan Fraser. Cu toate acestea, nu au reuşit să aibă succesul lui “Blair Witch” ceea ce demonstrează faptul că publicul dorea ceva nou.

Dupa 16 ani, este uşor să uiţi cât de neobişnuit a fost acest film. “Văzând un film în 1999 la cinema filmat cu o camera video portabilă era chiar deosebit. Dar a funcţionat. E tot ceea ce contează pentru un film horror. Ştiu că este la modă acum să se spună că Blair Witch nu a fost atât de înfricoşător, dar vă pot spune ca a fucţionat, deoarece îmi aduc aminte cum oamenii erau complet speriaţi după prima vizionare.” spune Kermode.

Sursa: BBC