Răzvan Raţ despre EURO 2016

razvan rat

2015 va fi cu siguranţă un an de care căpitanul naţionalei României, Răzvan Raţ (34 de ani), îşi va aminti cu plăcere. Acesta a condus naţionala din teren reuşind calificarea cu aceasta după o pauză de 8 ani de la un Campionat European.

UEFA.com: Ce părere ai despre adversarele României din grupa A, Franţa, Elveţia şi Albania?

Răzvan Raţ: Este o grupă foarte echilibrată. Franţa este favorita, joacă acasă şi au o echipă puternică. Primul joc va fi unul mare pentru noi. Presiunea va fi de partea lor. În teorie, Franţa este mai bună decât noi, dar urmează să vedem pe teren acest lucru. Orice este posibil, vrem să trecem de grupe iar mai departe vedem.

UEFA.com: În 2002 ai debutat pentru România pe Stade de France într-un meci cu echipa gazdă. După 14 ani vei juca din nou cu Franţa pe acelaşi stadion. Ce îţi aduci aminte despre prima ta experienţă internaţională?rat2

Răzvan Raţ: Îmi aduc aminte echipa Franţei şi faptul că la pauză am fost schimbat după o primă repriză destul de slabă a mea. Nu îmi era teamă, dar aveam în minte faptul că jucam împotriva campioanei europene de la acea vreme. Jucau Zidane, Desailly, Thuram… ce echipă.

UEFA.com: Care este stilul de joc al României? Echipa a primit numai două goluri pe parcursul preliminariilor…

Răzvan Raţ: Cred că este un joc bazat pe o tactică defensivă foarte exactă. Scopul nostru este să nu luăm gol şi de acolo să ne creăm şanse de a marca. Cel mai important compartiment este defensiva, să lucrăm ca o echipă în apărare după care să ieşim în atac cu toţii. Tactica pe care noi o folosim arr trebui comparată cu echipa lui Diego Simeone, Atletico Madrid. Cel mai important lucru în fotbal este să nu iei gol. Dacă adversarul nu marchează, vei avea mereu şansele tale de gol.

UEFA.com: Pentru cei care nu cunosc atât de bine formaţia României, care sunt cei mai importanţi jucători pe care ar trebui să îi urmărim la EURO 2016?

Răzvan Raţ: Nu cred că avem staruri aşa cum are Franţa, Germania sau Spania. Nu avem jucători de acel nivel, dar cred că avem un grup unit, ceea ce este foarte important. Suntem uniţi şi bine organizaţi. Dacă va fi vreun jucător care se va remarca, cu atât mai bine pentru noi.

UEFA.com: Care este rolul tău în echipă?

Răzvan Raţ: Rolul meu este unul de muncitor. Joc la acelaşi nivel an de an pentru că muncesc din greu. Probabil este cea mai de preţ calitate pe care o am. Pentru a te menţine la acelaşi nivel de joc o perioadă atât de lungă înseamnă că eşti un profesionist bun şi un coechipier bun. Trebuie să te mişti foarte repede atunci când eşti pe teren deoarece ai din ce în ce mai punţin timp de gândire şi spaţiu. rat3

UEFA.com: Ce înseamă pentru România şi pentru fotbalul din România revenirea la un turneu major?

Răzvan Raţ: Este foarte importantă această calificare având în vedere că au trecut 8 ani de la ultima reuşită a noastră. Sunt mulţi jucători români de calitate. Echipele de club româneşti nu au reuşit să confirme în Europa anul acesta, aşa că este foarte important faptul că România revine la un turneu final. Multă lume va vedea calitatea jocului nostru.

UEFA.com: Ar putea ca EURO 2016 să fie ultima ta prezenţă în tricoul naţionalei României?

Răzvan Raţ: Voi continua să joc cât timp pot face performanţă. Dacă nivelul meu va scădea, mă voi opri, dar cât timp mai pot juca la un nivel înalt, voi continua să joc pentru ţara mea. Nu mă uit la vârsta pe care o am, mai mult mă interesează jocul pe care îl prestez. Dacă nivelul este înalt, vârsta nu contează.

Sursa: UEFA.com